Blogi

Kesäkuulumisia PD:n fysiikkapalveluista


Kesä on jo pitkällä ja lomasäät ovat olleet kovin vaihtelevat tänäkin vuonna, säävaihteluihin olemme pikkuhiljaa tottuneet, niin henkilökohtaisessa arjessa kuin myös täällä yritysmaailmassa. Näistä muuttuvista tilanteista huolimatta palvelumme vaihtelevassa markkinaympäristössä jatkuvat asiakkaillemme myös loma-aikana, ja vuodenajasta tai vuorokaudenajasta riippumatta, joten meistä pdläisistä moni on mukana palveluntuotannossa näin heinäkuun hiljaisillakin viikoilla.

Alkuvuotemme on ollut vauhdikasta aikaa ja sitä kautta mukaansatempaavaa, olemme onnistuneet laajentamaan palveluitamme uusille asiakkaille. Palvelumme laajennukset liittyvät sähkön kulutuksen hallintaan, tuotannon optimointiin sekä kaasu- ja sähkömarkkinakaupankäyntiin. Yhtenä hyvänä esimerkkinä voimme tuoda esille vesivoiman tuotannon suunnitteluun ja ohjaamiseen liittyvät ratkaisut, jotka tuotetaan 24/7 valvomostamme, nämä palvelut tulemme aloittamaan ihan lähiviikkoina. Tässä kokonaisuudessa tuomme helppoutta asiakkaallemme ja tarjoamme heidän käyttöönsä vesivoima- ja markkinaosaamisemme, yhteisenä tavoitteenamme on tuoda lisäarvoa optimoinnin kautta asiakkaamme tuotantoresursseille. Tässäkin projektissa on kiva ollut huomata, että aktiivisella yhteisellä tekemisellä päästään molempia hyödyttäviin ratkaisuihin.

Kun katsomme kesän jälkeistä aikaa ja aloitamme matkamme kohti loppuvuotta, niin se tulee myös jatkumaan asiakasprojektien merkeissä, palvelutarjontamme on herättänyt kiinnostusta ja palvelumme tulevat lisääntymään energiayhtiöille vuoden loppuun mennessä. Myös organisaatiomme on vahvistunut kuluvan vuoden aikana ja on ollut mukavaa huomata, että PD herättää kiinnostusta uusissa tekijöissä.

Olemme panostaneet myös kehitysratkaisuihin. Korvasimme useita vuosia käytössä olleen ID-kaupankäyntialgoritmimme uudella tehokkaammalla ID-algoritmiratkaisulla, joka mahdollistaa paremmin tuotannon ja kulutuksen erillisen kaupankäynnin. Näin asiakkaillamme ovat käytössä uudet vaihtoehtoiset toimintamallit myös ID-markkinalla. Merkittävänä kehityshankkeena meillä on ollut myös kulutusennusteratkaisujen parantaminen; olemme ottaneet ennen kesää käyttöön nykyisen ennustemallimme rinnalle uuden ennustemalliratkaisun, joka mahdollistaa laaja-alaisemmat ennustepalvelut. Tämä ratkaisu mahdollistaa jatkossa myös AI-algoritmien käyttämisen ennusteissamme. Tämän lisäksi olemme käynnistäneet kehityshankkeen, jossa tulemme paneutumaan päivän sisäisten markkinoiden ja hinnoittelujen haasteisiin uutta teknologiaa hyödyntäen. Näistä tulemme sitten kertomaan asiakkaillemme vuoden loppupuolella lisää.

Pohjoismaisessa tasepalvelumallissa tulee tapahtumaan muutoksia vuonna 2021, tällöin markkinoilla tullaan siirtymään osittaisesta 2-hintamallista täysin 1-hintamalliin. Tämä muutos aiheuttaa rakenteellisia muutoksia asiakkaidemme taseisiin, jotka tulemme ammattimaisella otteella toteuttamaan. Autamme myös asiakkaitamme löytämään optimaalisen toimintavan asiakaskohtaisesti. Nyt odotuksemme kohdistuvat kantaverkkoyhtiöiden suuntaan, jotka julkaisevat kesän jälkeen uuden tasepalvelumallin alkamispäivämäärän. Toinen mielenkiintoinen asia 1-hintamallin osalta on se, kuinka Fingrid tulee keräämään tasepalvelun kustannukset asiakkailtaan, siis millainen hinnoittelumalli muodostuu tasevastaaville. Myös tätä odotamme mielenkiinnolla.

Juuri nyt elämme Suomessa minimikulutuksen tilanteessa ja suurin osa meistä suomalaisista lomailee ja juuri tämän blogin kirjoitushetkellä markkinatilannekin vaikuttaa kohtalaisen tasaiselta niin Spot- ja jälkimarkkinoilla fysiikkapalveluiden näkökulmasta katsottuna. Mutta eiköhän koronatilanteesta huolimatta parin viikon päästä taas kulutukset Suomessa lähde nousemaan ja elokuun alusta alkaen ydinvoimarevisioiden määrä kasvaa niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Käytännössä tämä tarkoittanee, että pääsemme taas Suomessa lähestymään Baltian hintatasoja etenkin vähätuulisina jaksoina. Tähän kun vielä lisätään muut merkittävät siirtorajoitukset esim. Norjan ja Ruotsin välillä, niin siinäkin mielessä on taas hyvä alkaa varautumaan markkinatilanteen heilahteluihin.

Toivotan hyvää kesän jatkoa kaikille!