Blogi

Sähkökattilat vauhdittavat siirtymää vähäpäästöiseen lämmöntuotantoon ja lisäävät sähkönkulutusta


Sähkökattilat ovat nykyisin jo keskeinen osa suomalaista energiainfrastruktuuria, ja niiden merkitys on kasvanut erityisesti energiantuotannon murroksen myötä. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme sähkökattiloiden roolia Suomen energiajärjestelmässä sekä vaikutusta Suomen sähkökysyntään.

Sähkökattila on lämmitysjärjestelmä, joka muuntaa sähköenergian lämmöksi. Sähkökattilat voidaan jakaa kahteen päätyyppiin: elektrodikattiloihin, joita käytetään höyryn tuottamiseen, ja vastuskattiloihin, jotka soveltuvat kuuman veden tuottamiseen. Yleisesti ottaen vastuskattilat ovat kustannustehokkaampi vaihtoehto kapasiteetiltaan pienemmissä sovelluksissa, kun taas elektrodikattilat ovat yleisemmin käytössä suuremmissa laitoksissa.  

Elektrodikattila on höyryn tuotantoon kehitetty kattilatyyppi, jossa sähkövirta kulkee kattilaveden läpi, jolloin vesi itsessään toimii vastuksena ja lämpenee. Höyry syntyy, kun vettä pumpataan kattilan yläosaan ja suuttimien läpi elektrodien vaikutusalueelle, missä veden johtokyky mahdollistaa sähkövirran kulun ja höyrystymisen. Höyryn tuotantoa säädellään kattilaveden virtausnopeudella, veden johtokyvyllä ja elektrodeihin kohdistuvalla jännitteellä, jotta höyryntuotto vastaa kulutusta ja kattilan käyttöpaine pysyy vakaana. Vastuskattilassa kuuma vesi tai höyry syntyy sähköenergian muuttuessa lämpöenergiaksi metallisen vastuksen kautta. Sähkövirta kulkee vastusyksiköille, joissa jännite kuumentaa vastuksen, ja syntyvä lämpö siirtyy kattilaveteen. Tehoa voidaan säätää sähkövirran määrällä sekä paine- ja lämpötilamittauksiin perustuvalla ohjauksella. Suomessa vastuskattilat toimivat tyypillisesti matalajännitteellä, ja niiden ohjaus voi olla joko manuaalinen tai automaattinen. 

 

Viikon keskihinta ja vaihteluväli

Sähkökattiloita hyödynnetään monipuolisesti eri teollisuudenaloilla ja kiinteistöjen lämmönjärjestelmissä. Niiden keskeisimpiä käyttötarkoituksia ovat mm. teollisuuden prosessilämpö, kaukolämmön tuotanto sekä rakennusten ja kiinteistöjen lämmitys. Sähkön hintavolatiliteetti on Suomessa yksi Euroopan suurimmista ja sähkökattilainvestoinnit tuovat sähköjärjestelmälle joustoa. Energiamurroksen myötä Suomen sähköntuotanto on muuttunut merkittävästi – hiilidioksidineutraalin sähkön osuus on jo 95 prosenttia, ja tuulivoima kattaa 25 prosenttia tuotannosta. Tämä kehitys korostaa entisestään joustavien ratkaisujen, kuten sähkökattiloiden, merkitystä sähkömarkkinoilla. Sähkökattiloiden hyvä säädettävyys ja nopea käyttöönotto mahdollistavat spot-hintojen optimoinnin sekä säätösähkö- ja reservikapasiteettimarkkinoille osallistumisen.

 

Sähkökattilakapasiteetin kumulatiivinen kasvu (MW)

 

Suomen sähkönkulutus kääntyi kasvuun tarkasteluvuonna, kun sähkökattiloiden vauhdittamana kulutus kasvoi reilut 3 % vuonna 2024 verrattuna vuoteen 2023. Sähkökattiloiden ohella merkittäviä sähkönkulutusta kasvattavia investointeja tehtiin datakeskuksiin sekä teollisuuden sähköistymistä edistäviin hankkeisiin. Kumulatiiviset sähkökattilainvestointipäätökset ovat jo ylittäneet 2 gigawattia, mikä korostaa niiden keskeistä roolia energiajärjestelmän muutoksessa. Mikäli kaikki investointipäätöksen saaneet hankkeet toteutuvat suunnitellusti ja käyttötunnit olisivat keskimäärin 4 500 tuntia, sähkönkulutus kasvaisi pelkästään sähkökattiloiden seurauksena noin 9 TWh vuoteen 2027 mennessä.

 

“Suomen sähkönkulutus kääntyi kasvuun tarkasteluvuonna, kun sähkökattiloiden vauhdittamana kulutus kasvoi reilut 3 % vuonna 2024 verrattuna vuoteen 2023”

 

Sähkökattiloiden yleistyminen on vähentänyt merkittävästi kaukolämmön päästöjä. Vuonna 2024 sähkökattiloiden käyttö kaukolämmön tuotannossa kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna, ja sähkökattiloilla tuotettiin yhteensä 1,5 TWh lämpöä – noin neljä prosenttia koko kaukolämmön tuotannosta. Sähkökattilat korvaavat perinteisiä polttoaineita erityisesti edullisen sähkön päivinä, jolloin niiden osuus lämmöntuotannosta on suurimmillaan. Vuonna 2023 sähkökattilat vähensivät maakaasun kulutusta 26 prosenttia ja biomassan käyttöä kuusi prosenttia. Sähkön korkea hintavolatiliteetti kasvattaa sähkökattiloiden kannattavuutta suhteessa lämpöpumppuihin. Koska kaukolämmön päästökerroin (85 kg CO₂/MWh) on yhä selvästi korkeampi kuin sähköntuotannon keskimääräinen päästökerroin (36 kg CO₂/MWh), sähköistyminen on keskeisessä roolissa kaukolämmön päästöjen vähentämisessä.

Sähkökattiloiden yleistyminen tuo mukanaan merkittäviä haasteita sähköverkolle, sillä niiden rakentaminen on suhteellisen nopeaa, mutta sähköverkon vahvistaminen vaatii pitkäjänteisiä investointeja, jotka vievät useita vuosia. Sähkön kulutuksen ennakoitua nopeampi kasvu on jo aiheuttanut ongelmia kantaverkon liitettävyydelle, minkä seurauksena Fingrid on joutunut rajoittamaan uusien sähkönkulutushankkeiden liittymistä kantaverkkoon Etelä-Suomessa vuoteen 2027 saakka, kunnes kantaverkon vahvistamiseen tähtäävät investoinnit valmistuvat. Samaan aikaan sähkökattiloiden rooli Suomen energiainfrastruktuurissa kasvaa entisestään osana energiajärjestelmän murrosta ja lämmöntuotannon sähköistymistä. Sähkökattiloiden joustavuus, kustannustehokkuus ja kyky hyödyntää markkinoiden hintavaihteluja tekevät niistä keskeisen työkalun niin teollisuudelle kuin kaukolämmön tuotannolle, mutta samalla niiden nopea käyttöönotto asettaa sähköverkon kapasiteetille merkittäviä haasteita ja edellyttää mittavia verkkoinvestointeja.

 

Täältä löydät lisätietoa pitkän aikavälin energiamarkkinaraportista!